Vad gör kampsport så populärt?

Den här artikeln ger några tänkbara förklaringar till varför kampsport är så populärt och attraktivt att både åskåda och utöva.

Filmers påverkan

Det går inte att förneka att filmer har haft betydelse för kampsporters popularitet. Utan Jackie Chan, Jean-Claude Van Damme och Dolph Lundgren hade kampsporten kanske haft samma status som dart. Tjusningen med kampsport är att det går att använda mycket ofta i actionfilmer. Det finns även ofta med i olika datorspel och sträcker sig långt att olika spelautomater hos online casinos är baserade på olika kampsporter som man kan lära sig mer om på siter som nyspins.info.

Klassresan

I många fattiga delar av storstäder i USA råder djungelns lag. Den som kan slåss bäst får mest respekt, och det är inte märkligt att många professionella boxare vuxit upp i tuffa och råa kvarter. Många afroamerikaner gillar boxning om de nu inte ägnar sig åt att spela basket.

Spänningen och modet

Inte alla vågar gå upp i oktagonen med tiotusentals och kanske uppåt miljontals åskådare respektive tv-tittare. Samtidigt som folket skriker ditt namn (eller motståndarens) måste du behålla din kyla och fokusera på att ta emot slag och sparkar mot duellanten samt parera vederbörandes attacker. Alla har inte vad som krävs för att lyckas på den stora scenen, och det krävs samtidigt ett visst mod. Du får inte vara sårbar eftersom motståndaren kan utnyttja den svagheten, du måste helt enkelt kunna resa dig snabbt och tänka mer med reptilhjärnan än med sunt förnuft och sans.

Kampsport är relativt billigt

I jämförelse med andra sporter är kampsport ganska billigt. Det som så klart kostar är lokalerna och exempelvis speciella täckmattor till golven. Fäktning bör vara den dyraste tanksporten med tanke på all avancerad teknik, krav på godkänd skyddsutrustning och värjor drar iväg kostnadsmässigt. Karate och brottning borde vara relativt billiga i jämförelse med resten av kampsporterna.

Materialsporter såsom tennis och ishockey är klart mycket dyrare än kampsport eftersom de flesta materialen är förbrukningsvaror. En boxningssäck slits ut mycket långsammare än ett par skridskor som används dagligen på såväl match som träning.