Taekwondo

Taekwondo är en sport som folk i alla åldrar utövar, även pensionärer tränar kampsporten för nöjets skull.

Vad är taekwondo?

Taekwondo är en koreansk kampsport som involverar olika slag och sparkar. Höga skutt är vanliga för att nå högre upp på motståndaren. Vanligtvis har motståndarna skydd för bålen och ett hjälmskydd. Tandskydd är också att rekommendera. Kampsporten har anor från 2000 år tillbaka i tiden men fick sitt namn först på 1950-talet.

Idrottsförbund och föreningsliv

Det finns två internationella förbund för taekwondo, skillnaden är att organisationerna i respektive förbund har separata tävlingsregler. World Taekwondo Federation är ett förbund bildat i Sydkorea vars största ära är att få sina tävlingsregler ställda till förfogande för utövare i de Olympiska Spelen som anordnas vart fjärde år. Sedan millennieskiftet har taekwondo varit en OS-sport.

International Taekwondo Federation är det andra förbundet för kampsporten, också grundat i Sydkorea. VM hölls första gången för herrar 1973 och för damer 1987. 1996 tillkom Sveriges motsvarighet till dessa internationella förbund, nämligen Svenska Taekwondoförbundet. Omkring 12 000 utövare tränar taekwondo utspritt på ungefär 180 föreningar runt om i Sverige.

De två grenarna i taekwondo

Kyorugi utgör taekwondo när det kommer till en match mellan två kombattanter. Poomsae är ett samlingsbegrepp för enskilda stilutföranden. Eftersom taekwondo är en kampsport så tävlas det i olika viktklasser för att få jämna dueller.

Kända personer inom taekwondo

Den kanske mest kända utövaren av taekwondo är Zlatan Ibrahimovic. Han har ett svart bälte inom sporten vilket är en fin utmärkelse inom kampsport överlag. Dock är han mest känd för sitt fotbollsspelande. Jean-Claude Van Damme är en berömd skådespelare som också praktiserat taekwondo. Den inom kampsporten ökände Conor McGregor utövar sporten för att bli bättre på sin paradgren Mixed Martial Arts (MMA), som du för övrigt också kan läsa om på sidan. Uno Sanli var en känd svensk utövare som representerade Sverige i OS 2012.