MMA

MMA står för Mixed Martial Arts (blandade kampsporter) och är flitigt uppmärksammad av media, inte minst inför stormatcher inom kampsporten världen över.

Vad är MMA?

MMA är en kampsport som tillåter såväl slag som sparkar och grepp. MMA har sitt ursprung från 1990-talet då utövare från olika kampsporter började fajtas mot varandra utan regler. Först på 2000-talet har sporten blivit separat och fått egna galor med mera. Sporten är våldsam då den tillåter grovt våld som utanför ringen hade betraktats som misshandel och i vissa fall grov sådan. Skydd används sparsamt bland proffsen på tävlingar, tandskydd är dock vanligt förekommande. Sporten är inget för den som ogillar åsynen av blod, det är vanligt att blödningar inträffar på grund av det kraftiga våldet. MMA har på senare år blivit populär som åskådarsport och det finns till och med spelautomater som har det som tema. Många online casinos har MMA, boxning och liknande sporter i sitt utbud av spelautomater, duelz.online.

UFC

Ultimate Fighting Championship (UFC) arrangerar tv-sända stormatcher mellan proffs inom MMA. Prispengarna är stora mycket tack vare intäkterna från betalande åskådare och sålda tv-rättigheter. MMA har blivit en miljardindustri som tilltalar främst män på grund av det råa våldet. Vinsterna är också höga för att belöna utövarnas mod. Inte alla människor (ens mot betalning) hade utsatt sig för de höga skaderisker som utövandet av sporten medför. Utslagna tänder, käkar ur led och brutna revben är vanliga skador som kan uppstå. Karaktäristiska blomkålsöron syns ofta på brottare och boxare, eftersom att brosket i öronen förstörs och därmed ändrar ytterörats form. Det ger således inte bara temporära blåtiror utan även livslånga besvär och kroppsdeformationer.

Kända utövare

Den mest kända svensken är utan tvivel Alexander “The Mauler” Gustafsson. Han tävlar för UFC sedan 2009 och har vunnit de flesta av sina matcher. Jon Jones vann över Alex i en titelkamp. Det största namnet är dock Conor McGregor, som förlorade mot den världskända före detta boxaren Floyd Mayweather 2017.

Zlatan Ibrahimovic besöker regelbundet MMA-tävlingar och har själv tävlat i kampsporten taekwondo.