Karate

Karate är en populär kampsport, inte minst bland ungdomar och barn.

Vad är karate?

Karate är en japansk kampsport med både sparkar och slag. Blockeringar, fotsvep, grepp och kast är andra tillåtna metoder för att överlista motståndaren. Dess ursprung kan härledas till en gammal kampkonst i Kina som på 1300-talet nådde den japanska ön Okinawa. Gichin Funakoshi införde sporten på det japanska fastlandet under 1920-talet. Därefter spred den sig i världen och hamnade i Sverige på 60-talet. Sporten tillhör Budo- och Kampsportsförbundet och har cirka 20 000 registrerade utövare. Sporten utövas dock även i skolundervisning och inte minst i kurser som handlar om självförsvar. Man kan lugnt säga att de flesta förknippar samlingstermen kampsport med karate i första hand!

De olika stilarna

Det finns omkring 30 stilar i karate där de största är shotokan, kyokushinkai, wadoryu, shitoryu och gojuryu. För en person med svenska som modersmål kan det tyckas vara svårt att uttala dessa namn, och därför används ibland förkortningar. Kumite är ett begrepp som står för matcher och kata står för förutbestämda kombinationer. Poäng ges vid icke-blockerade attacker. Direkta träffar är dock inte tillåtna, ingen kontakt med kroppen på motståndaren får ske (i vissa fall kan dock lätt kontakt godtas). Det finns olika bälten att uppnå varav det svarta är mest åtråvärt. En träningslokal för karate kallas för dojo vars golv är belagd med en speciellt framtagen matta för just karate. Om ingen matta finns går det oftast bra att träna direkt på golvet.

Kända karateutövare

Sean Connery, Dolph Lundgren och Jean-Claude Van Damme är alla tre filmstjärnor som vid sidan av skådespelandet ägnar sig åt karate. De två förstnämnda ägnar sig åt kyokushinkai medan JCVD sysslar med shotokan. De flesta har nog sett filmerna om Karate Kid, vilket har gjort sporten mer bekant för den breda massan. Karate är populärt och lär fortsätta vara just det.