Fäktning

Fäktning är en olympisk kampsport indelad i tre grenar: sabel, florett och värja.

Fäktningens historia

Idrotten anses ha börjat med kamp mellan blanka vapen i Östasien och med käppar i Japan och Afrika. Gladiatorer i Rom fäktades vid de publika festspelen på liv och död mot varandra. De var också kända för att duellera mot vilda djur på uppmaning av kejsaren. Både i Grekland och i antika Egypten utövades fäktning som både sport och som religiös ceremoni.

Den moderna fäktsporten följer dock traditioner från Sydeuropa från och med 1500-talet. Fäktningen nådde i slutet av 1800-talet Sverige och blev genast populär. Viktor Balck var något av en pionjär inom området. Så sent som på mitten av 1960-talet fanns en militär fäktmästarutbildning vid Krigshögskolan i Stockholm. Sverige var speciellt på det sättet att fäktarskolorna i landet förespråkade att man skulle behärska vapnet med bägge händer. Detta gynnade speciellt vänsterhänta eftersom traditionen förespråkar att hålla vapnet i höger hand (då majoriteten av alla de facto är högerhänta).

Fäktningsskydd

Fäktning är en sport som är farlig och potentiellt dödlig om fäktarna inte använder skydd. Fäktmask, fäktväst, fäktbyxor och handskar ska användas, annars får inte tävling och träning äga rum. Klädseln ska vara ljus och dräkten ska vara utrustad med elektronik som markerar träffar.

Fäktningsorganisationer

Internationella fäktförbundet etablerades 1913 och den svenska motsvarigheten tillkom redan 1904. Fäktning har varit med i samtliga modern olympiska spel (sedan 1896). 1937 startades världsmästerskapen i fäktning, första Sverigemästerskapen i fäktning hölls 1911. Sverige har alltså varit tidiga med nymodigheter och landet var till och med dominerande på världsscenen på 1970-talet.

Fäktning i populärkultur

Man kan fäktas även med svärd, vilket görs flitigt i filmerna “Pirates of the Caribbean” med Johnny Depp i huvudrollen som Jack Sparrow. Sagan om Ringen är en populär filmtrilogi såväl som bokserie. I spelet Runescape kan man med sin karaktär attackera spelfigurer med en sabel.