Boxning

Den mest klassiska kampsporten genom alla tider är boxning.

Boxningens historia

Boxningens historia går hand i hand med evolutionen. Från att ha gått från apor till neandertalare till homo sapiens har vi slagit individer tillhörande vår art, och andra djur. Att boxa något innebär att man slår något, vilket vi genom tiderna haft stor nytta av. Vi har slagits för att straffa varandra, för att hota varandra eller av ren ilska. Det finns även exempel på att vi kan ha slagit ner frukter från träd för att kunna äta dem.

I det moderna samhället är det dock förbjudet att på något sätt använda våld. Om man olagligt brukar våld kan man bli dömd för misshandel, grov misshandel och tortyr. Därför har boxningen organiserats på ett sätt att deltagarna frivilligt får utöva sporten, vilket gör att misshandeln juridiskt sett är laglig.

Boxningstillbehör

De flesta har nog koll på vad som krävs för att boxas. Man skall ha ett par boxningshandskar (de flesta är svarta eller röda) och gärna tandskydd. Det är populärt att som proffs boxas i bar överkropp. Det är tillåtet att slå och sparra, det är dock inte tillåtet att sparka, bita och skalla motståndaren. För de senare alternativen finns andra kampsporter att utöva. Det är populärt att träna boxning mot en boxningssäck som hänger från taket eller ett fast objekt (exempelvis en metallram).

Kända boxare

Ingemar “Ingo” Johansson är Sveriges mest kända boxare i världen någonsin. Han slog den regerande världsmästaren Floyd Patterson 1959 i tungviktsklassen. Floyd Mayweather är en nu levande boxare som nyligen slutat.

Boxning inom populärkulturen

Det finns oräkneliga filmer om boxning, på sätt och vis kan man säga att i princip alla actionfilmer har boxning som en beståndsdel. Filmerna om Rocky Balboa (spelad av Sylvester Stallone) är extremt populära och kända i hela världen.